1. Teruggaaf Zvw aan werknemer nooit via aangifte IB

Een werknemer die recht heeft op een teruggaaf van teveel ingehouden inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw), kan dit niet terugvragen in zijn aangifte inkomstenbelasting (IB). Hij krijgt in juli van het daaropvolgende jaar die teruggaaf op basis van de aangiften loonheffingen. Hierover zijn wel eens misverstanden.
Heeft een werknemer meerdere dienstbetrekkingen waarbij op het loon inkomensafhankelijke bijdrage Zvw (hierna bijdrage Zvw) wordt ingehouden en afgedragen? Dan kan in totaal een hoger loon dan het maximum bijdrageloon in de heffing van de Zvw zijn betrokken.
In de volgende gevallen ontvangt de werknemer automatisch een teruggaaf van de Belastingdienst:
1. Een werknemer geniet van meerdere werkgevers loon waarop de bijdrage Zvw is ingehouden. Voor zover het totale loon waarop de bijdrage Zvw is ingehouden meer bedraagt dan het maximum bijdrageloon, wordt de teveel ingehouden bijdrage Zvw na afloop van het kalenderjaar terugbetaald.
2. Een werknemer geniet loon waarop de werkgeversheffing van toepassing is en loon waarop de bijdrage Zvw is ingehouden. Als in totaal een hoger loon dan het maximum bijdrageloon in de heffing is betrokken, dan wordt alleen het teveel aan ingehouden bijdrage Zvw terugbetaald.

Let op! 
Geniet een werknemer van meerdere werkgevers loon waarop de werkgeversheffing Zvw van toepassing is? Ook al is het totaal van de lonen hoger dan het maximum bijdrageloon, dan ontvangen de werkgevers géén teruggaaf van de werkgeversheffing.
Rekenvoorbeelden 
Een aantal voorbeelden over de berekening van de hoogte van de teruggaaf vindt u op belastingdienst.nl/zorgverzekeringswet.

Wanneer ontvangt de werknemer een teruggaaf van teveel ingehouden bijdrage Zvw?
 De werknemer ontvangt de teruggaaf in juli van het volgende kalenderjaar.
Moet de werknemer iets doen?
De werknemer hoeft niets te doen. Hij ontvangt automatisch een teruggaaf van de Belastingdienst.
Moet u iets doen?
 U moet de Zvw correct aangeven in de aangiften loonheffingen. Hoe u dit moet doen, leest u in hoofdstuk 6 van het Handboek Loonheffingen.
Wat moet u doen bij een fout in de berekening van de werkgeversheffing of de bijdrage Zvw?
 Als u een fout heeft gemaakt in de berekening van de werkgeversheffing of de ingehouden bijdrage Zvw dan moet u hiervoor altijd een correctiebericht indienen.
Ook de hierboven beschreven teruggaaf van de bijdrage Zvw wordt gebaseerd op de ingediende aangiften loonheffingen. Een fout in de aangiften loonheffingen werkt dus ook door naar deze teruggaaf.
Een fout in de ingehouden bijdrage Zvw kan dus nooit worden hersteld via de aangifte inkomstenbelasting!