2. Bekendmaking van (onder meer) aanslag enkel via Berichtenbox is onvoldoende

X (belanghebbende) is verhuisd en heeft de adreswijziging doorgegeven aan de Belastingdienst. De adreswijziging is niet in het systeem van de Belastingdienst verwerkt.
De uitnodiging tot het doen van aangifte IB/PVV 2015 is naar het oude adres van X gestuurd. Na het uitblijven van een reactie is aan X een ambtshalve aanslag IB/PVV 2015 opgelegd. Tevens is een verzuimboete opgelegd van € 369. De aanslag is eveneens naar het oude adres gestuurd en bovendien in de berichtenbox van X op MijnOverheid geplaatst. In verband met het onbetaald blijven van de aanslag is een dwangbevel uitgevaardigd op het juiste adres van X. Tegen het dwangbevel is bezwaar gemaakt. De alsnog ingediende aangifte is als bezwaar aangemerkt en niet-ontvankelijk verklaard wegens termijnoverschrijding.
Rechtbank Den Haag beslist in deze procedure dat nu vaststaat dat de per post verzonden aanslag niet naar het juiste adres is verzonden en deze X niet heeft bereikt, de aanslag niet op juiste wijze aan X bekend is gemaakt. Het plaatsen van de aanslag in de digitale berichtenbox is niet voldoende. Hetzelfde geldt voor de uitnodiging tot het doen van aangifte en voor de aanmaning daartoe.
X heeft zo spoedig mogelijk als redelijkerwijs van hem verwacht kon worden bezwaar gemaakt. Het bezwaar is dus ten onrechte niet-ontvankelijk verklaard.
X kan voorts niet worden beboet voor het feit dat hij niet of niet tijdig aangifte heeft gedaan.
(Rechtbank Den Haag, nr. 18/1088, ECLI:NL:RBDHA:2018:10132)