5. Geen boete voor autoeigenaar wegens afwezigheid van alle schuld

Onze hoogste belastingrechter, de Hoge Raad, heeft op 10 april 2015 een fiscale boete van tafel geveegd die was opgelegd aan een man terwijl zijn auto voor reparatie bij de garage stond.
Toen hij de auto bracht, heeft hij aan de garagehouder verteld dat het kenteken van de auto op dat moment was geschorst.


Niettemin wordt buiten zijn medeweten toch met de auto op de openbare weg gereden, hetgeen leidt tot een naheffingsaanslag motorrijtuigenbelasting en een verzuimboete.
Met betrekking tot de boete is dan de vraag aan de orde of deze terecht is opgelegd of dat er sprake is van afwezigheid van alle schuld (avas).
De man betoogt bij de Hoge Raad dat het informeren van de garagehouder over de schorsing van het kenteken voldoende is voor het aannemen van avas, aangezien een garagehouder moet worden beschouwd als een professional, van wie in redelijkheid mag worden verwacht dat hij begrijpt wat de consequenties van de schorsing van een kenteken zijn en dat in de met zijn klant gesloten overeenkomst met betrekking tot de reparatie ligt besloten dat hij rekening houdt met de schorsing.
De Hoge Raad is het met dit betoog eens. De boete wordt vernietigd.