2. Overzicht met wijzigingen WAB 2020

  • Vast contract: lage WW-premie, flexibel contract: hoge WW-premie
    De werkgever betaalt vanaf 1 januari 2020 een lage WW-premie voor werknemers die een schriftelijke arbeidsovereenkomst hebben voor onbepaalde tijd en als geen sprake is van een oproepovereenkomst. Voldoet het contract niet aan de voorwaarden dan betaalt hij een hoge premie.
  • Oproepkrachten: aanbod voor vaste uren na 12 maanden
    Vanaf 1 januari moet de werkgever oproepkrachten die dan 12 maanden in dienst zijn, een aanbod doen voor een vast aantal uren.
  • Oproepkrachten: oproeptermijn 4 dagen
    Vanaf 2020 moeten werkgevers oproepkrachten minstens 4 dagen van tevoren oproepen voor werk. Als de werkgever een oproep binnen 4 dagen afzegt, heeft de oproepwerknemer recht op loon over de uren waarop hij was opgeroepen.
  • Payrollwerkgevers: arbeidsvoorwaarden worden gelijk
    De payrollwerkgever moet de payrollwerknemers vanaf 1 januari dezelfde arbeidsvoorwaarden geven als medewerkers die werken bij het bedrijf waar de payrollwerknemer werkt. Huurt een werkgever medewerkers in via een uitzend- of payrollbedrijf? Dan moet hij dat bedrijf informeren over welke arbeidsvoorwaarden hij heeft voor zijn eigen medewerkers.
  • Transitievergoeding vanaf de 1e werkdag
    Vanaf 1 januari moet de werkgever bij een ontslag of het niet verlengen van een tijdelijk contract vanaf de 1e werkdag een transitievergoeding betalen. Het maakt dan niet meer uit hoe lang de arbeidsovereenkomst heeft geduurd. De opbouw wordt gelijk voor alle werknemers, ongeacht hun leeftijd en de duur van het dienstverband. De verhoogde opbouw voor werknemers die langer dan 10 jaar in dienst zijn vervalt.
  • Nieuwe mogelijkheid voor ontslag: cumulatiegrond
    Vanaf 1 januari 2020 is ontslag via de kantonrechter ook mogelijk wanneer omstandigheden uit meerdere ontslaggronden voldoende aanleiding daarvoor geven. Bij ontslag op basis van de cumulatiegrond kan de rechter een extra vergoeding toekennen aan de werknemer.
  • Ketenregeling: 3 tijdelijke contracten in maximaal 3 jaar
    Vanaf 2020 kunnen werkgever en werknemer 3 tijdelijke contracten in maximaal 3 jaar aangaan. Het 4e contract is dan automatisch een vast contract. De termijn van 6 maanden tussen contracten kan bij cao worden verkort tot 3 maanden bij tijdelijk terugkerend werk (niet beperkt tot seizoensarbeid) dat de werknemer maximaal 9 maanden per jaar verricht. 

Meer informatie leest u op rijksoverheid.nl/wab.