2. Dieselrijder wordt niet gediscrimineerd t.o.v. benzinerijder

Tot en met 31 december 2013 bevatte de Wet MRB een vrijstelling voor motorrijwielen ouder dan 30 jaar met een overgangsregeling voor motorrijwielen ouder dan 25 jaar (artikel 72, eerste lid, onderdeel b en vierde lid) en was een man voor zijn dieselauto geen motorrijtuigenbelasting verschuldigd.
Op 1 januari 2014 is artikel 72, eerste lid, onderdeel b, van de Wet MRB gewijzigd en is de leeftijdseis voor volledige vrijstelling van motorrijtuigenbelasting verhoogd naar 40 jaar. Daarbij is een overgangsregeling ingevoerd waardoor voor bestaande situaties de vrijstelling op verzoek werd gehandhaafd (artikel 84a Wet MRB).
De overgangsregeling geldt echter alleen voor benzineauto's. De wijziging leidde er voor de man toe dat hij met ingang van het eerste tijdvak na 1 januari 2014 voor het motorrijtuig motorrijtuigenbelasting is verschuldigd.
Bij de belastingrechters Stassen, Beukers-van Dooren en de Werd stelt hij dat hij ongelijk wordt behandeld en wordt gediscrimineerd.
Zij volgen hem daarin niet.
Dieselauto's zijn niet vergelijkbaar met benzineauto's.
Verder oordelen zij dat met de verhoging van de leeftijdsgrens van 30 naar 40 jaar de wetgever niet is getreden buiten de ruime beoordelingsmarge die hem toekomt.