2. BTW-positie holdings: belangrijke ontwikkelingen

Het BTW-aftrekrecht van holdings ligt al enige tijd onder vuur bij de Belastingdienst. De standpunten van de Belastingdienst kunnen behoorlijke impact op een onderneming hebben. Onderneem tijdig actie om de (financiële) risico’s te beperken.

Standpunten Belastingdienst
Dat de Belastingdienst een kritische houding inneemt over het BTW-aftrekrecht van holdings, is al enige tijd bekend. De Belastingdienst neemt voornamelijk strikte standpunten in over:
1. het BTW-aftrekrecht van een holding in geval mede sprake is van zogenaamde ‘niet-economische handelingen’;
2. de wijze waarop het pro rata (de mate van BTW-aftrek op algemene kosten) moet worden bepaald indien een holding tevens rentebaten ontvangt; en
3. de mogelijkheid om een holding te voegen in een BTW-fiscale eenheid, met name gelet op de daarvoor vereiste economische verwevenheid.

Niet-economische handelingen: strikt standpunt Belastingdienst te bestrijden
Op 16 juli 2015 heeft het Europese Hof van Justitie (hierna: het Hof) een beslissing genomen over het recht op BTW-aftrek van een holding, wanneer zij kosten maakt voor de aankoop van een deelneming. Gelet op deze uitspraak van het Hof, kan een eventueel strikt standpunt van de Belastingdienst ten aanzien van de ‘niet-economische handelingen’ van holdings in veel situaties worden bestreden, hetgeen in het voordeel van belastingplichtigen is.

Binnen de EU bestaan uiteenlopende meningen over het BTW-aftrekrecht van de zogenaamde ‘moeiende holding'. De beslissing van het Hof geeft duidelijkheid voor het geval een deelneming wordt aangekocht.
Eventuele pogingen van inspecteurs van de Belastingdienst om op dit onderdeel – in feite in strijd met het gepubliceerde beleid – strikte standpunten in te nemen, kunnen met deze uitspraak bestreden worden.

Hoewel de beslissing van het Hof betrekking had op (kosten in verband met) de aankoop van aandelen, kan deze beslissing ook betekenis hebben voor (geheel) andere situaties. De praktijk zal echter moeten uitwijzen wat de reikwijdte van de uitspraak is.

Gevolgen
Door de beslissing van het Hof heeft een holding niet altijd een volledig recht op BTW-aftrek ter zake van (financierings-)kosten voor de aankoop van deelnemingen. Steeds moet worden beoordeeld welke situatie zich precies voordoet.

In onderstaande tabel ziet u welke belangrijke situaties onderscheiden kunnen worden voor holdings die niet zijn gevoegd in een BTW-fiscale eenheid.

8
Bron: Mazars.nl