2. Belastingdienst: Uitspraak op bezwaar crisisheffing van werkgevers met een vaststellingsovereenkomst pas na oordeel EHRM

De Belastingdienst heeft het volgende bekend gemaakt:
Van de 13 proefprocedures pseudo-eindheffing hoog loon (crisisheffing) over 2013 en 2014 gaan 2 zaken door naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Pas nadat het EHRM heeft geoordeeld, doen wij uitspraak op de bezwaarschriften tegen de crisisheffing van werkgevers die een vaststellingsovereenkomst met ons hebben.
Werkgevers die bezwaar maakten tegen de crisisheffing, konden zich met een vaststellingsovereenkomst aansluiten bij proefprocedures. In die overeenkomsten hebben we afgesproken dat de uitkomst van proefprocedures leidend is voor onze uitspraak.
Aan de Hoge Raad zijn inmiddels 11 van de 13 proefprocedures voorgelegd. Op 29 januari 2016 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat de crisisheffing niet in strijd is met de nationale en Europese wetgeving. Het ging toen om 1 proefprocedure en 1 individuele procedure. Daarna heeft de Hoge Raad in nog 10 proefprocedures hetzelfde geoordeeld. 2 van deze proefprocedures worden nu voorgelegd aan het EHRM.

Voor werkgevers zonder vaststellingsovereenkomst gaat procedure door 
Voor de werkgevers die bezwaar hebben gemaakt tegen de crisisheffing en die geen vaststellingsovereenkomst met ons hebben gesloten, gaat het proces van bezwaar en beroep door. In die zaken gaat het vooral om de vraag of de crisisheffing in hun specifieke geval een individuele en excessieve last is.

De crisisheffing is vanaf 1 januari 2015 vervallen.
Bericht Belastingdienst, 7 juni 2016